Petteri Viljakainen Logo

esteettinen hammashoito

Onko esteettisessä hammashoidossa mitään järkeä?


Se riippuu miltä kantilta asiaa tarkastelee. Toisille se on turhanpäiväistä tarpeetonta luksusta. "Juurihoidoilla ja hampaiden paikkauksilla torjutaan infektioita mutta hammaslaminaatit ja oikominen aikuisiällä ovat ainoastaan ulkonäköä varten". Tässä ajatusmaailmassa esteettinen hammashoito on rahojen tuhlaamista...


Mutta entä jos asialla on toinenkin puoli?


Entä jos kaunis hymy, tai sen puuttuminen, vaikuttaakin itsetuntoon. Onko se turhamaista korjata se yksi asia joka on vuosikausia estänyt henkilöä hymyilemästä vapautuneesti ilman että joutuu miettimään voiko suuta avata hymyillessä. Eikö olisi kiva hymyillä niin että hampaatkin näkyvät?


Tutkimuksissa, joissa ihmisten hampaita ja hymyjä muokataan kuvankäsittelyllä ja annetaan muiden ihmisten arvioida kuvien henkilöitä, todetaan että kaunis hymy saa ihmisen näyttämään mm: Puoleensavetävämmältä, älykkäämmältä, iloisemmalta, menestyneemmältä työelämässä, ystävällisemmältä, kiltimmältä, varakkaammalta ja suositummalta vastakkaisen sukupuolen silmissä. Mitä parempi itsetunto, sitä rohkeampia asioita sitä uskaltaa tehdä elämässä.  


Hyvin asian kiteyttää asiakkaaltani saama palaute: "Kävin Petterin luona Invisalign-oikomishoitokonsultaatiossa, sillä etuhampaani olivat teini-ikäisestä saakka olleet todella vinossa ja osittain toistensa päällä. Hampaideni vuoksi olin itsestäni epävarma, ja välttelin jatkuvasti hymyilemistä suu auki. Uusia ihmisiä tavatessani pelkäsin heidän ensimmäiseksi huomaavan vinot hampaani. Toivoin siis oikomishoidolla ensisijaisesti esteettistä muutosta, vaikka oikomishoidon myötä myös viikoittaiset päänsäryt katosivat. Kuitenkin suurin ja tärkein muutos, joka oikomishoidosta minulle seurasi, on itseluottamuksen koheneminen. Enää en arastele olla oma hymyilevä itseni, minkä ansiosta onnistuin muun muassa etenemään urallani asiantuntijasta suuren yrityksen johtotason tehtäviin. Omalla kohdallani olen siis erittäin tyytyväinen, että päädyin oikomishoitoon; se todella maksoi itsensä takaisin moninkertaisesti!"


Jotenkin alkaa kuulostamaan että esteettisessä hammashoidossa on sittenkin järkeä.


Can a New Smile Make You Look More Intelligent and Succesful?

Dent Clin N Am 51 (2007) 289–297

What is cosmetic dentistry. Invisalign.

Kuvaa klikkaamalla linkki AACD videoon jossa kerrotaan miten esteettinen hammashoito eroaa perinteisestä hammashoidosta ja mitä kannattaa ottaa huomioon hammaslääkäriä valitessa.

Mitä vaihtoehtoja on olemassa?


Hampaiden ulkonäköä voi parantaa usealla eri tavalla. Nuorilla aikuisilla suurin häiritsevä asia on usein aavistuksen vinossa olevat hampaat jotka häiritsevät hymyillessä (ja näyttävät huonolta kuvissa). Hammasrivi on usein aavistuksen ahtautunut ja oikeana hoitona on tällöin melkein poikkeuksetta oikominen. Tutkimusten mukaan etuhampaiden ahtautuminen johtaa niiden iän myötä niiden kulumiseen (1). Mitä aikaisemmassa vaiheessa asiaan puututaan, sitä pienemmällä vaivalla (ajallisesti ja rahallisesti) hoidollisesti tilanteesta selvitään.


Hampaita voi nykyään suoristaa muullakin tavalla kuin lapsuuden telaketjuraudoilla. Invisalign -osiosta yläpalkista löytyy kattavampi tietopaketti nykyaikaisesta 3D mallinnukseen perustuvasta oikomisesta. Oikomisen ei tarvitse kestää vuosia, jo kuudessa kuukaudessa hampaistoon saadaan huomattavia muutoksia aikaan. Oikomiseen liitetään usein lopussa hampaiden valkaisu. Hampaat ovat usein nuorilla aikuisilla pääasiallisesti hyvässä kunnossa ja pienet kosmeettiset symmetriavirheet tai kulumat voidaan korjata esteettisillä kerrostusmuoveilla juurikaan koskematta poralla hampaisiin. 


Joskus (etu)hampaissa on synnynnäisiä värivirheitä,  vanhoja värjäytyneitä paikkoja tai hymyyn halutaan vaan saada lisää näyttävyyttä ja viedä se lähemmäksi täydellistä hymyä. Tässä tapauksessa hampaat voidaan pinnoittaa joko muovilla tai keramialla/posliinilla. Tällöin puhutaan hammaslaminaateista. Laminaatit kiinnitetään tiukasti omien hampaiden pintoihin ja pystytään valmistamaan, varsinkin jos pulleutta lisätään, hyvin vähäisellä omien hampaiden poraamisella. Laminaatteja tehdään yleensä kuuteen yläetuhampaaseen, nämä ns "social six" ovat ne hampaat jotka näkyvät hymyillessä eniten. Parhaat laminaatit eivät mielestäni näytä vitivalkoiselta keinotekoiselta jenkkihymyltä vaan luonnollisen kauniilta (paikkaamattomilta) hmpailta.


Joskus hampaissa on pieniä vaaleita läiskiä eli hypoplasioita lapsuuden oikomisen jäljiltä. Niitä voidaan hoitaa uusilla kehitetyillä aineilla (resiini-infiltraatio) hampaita poraamatta.


Puuttuvia hampaita korvatessa on ratkaisuna nykyään useimmiten keinijuuri eli hammasimplantti ja implantin päälle valmistettava implanttikruunu. Hammassiltoja tehdään nykyään vähemmän, koska nykyisen tutkimustiedon valossa hampaita joudutaan tällöin poraamaan kohtuuttoman paljon ja tämä johtaa isolla prosentilla 5-10 vuoden kuluttua tukihampaiden juurihoitoihin ja pidemmällä aikavälillä pahimmassa tapauksessa tukihampaiden poistoihin.

Alla kuvaukset yleisimmistä esteettisessä hammashoidossa käytettävistä hoitotoimenpiteistä. (Kuvia klikkaamalla linkit AACD videoihin.)

Keraamiset kuoret eli hammaslaminaatit.

keraamiset kuoret eli hammaslaminaatit

Lue lisää

Esteettiset yhdistelmämuovitäytteet kerrostustekniikalla toteutettuna.

Esteettiset kerrostusmuovit

Lue lisää

Puuttuvan hampaan korvaaminen keinojuurella eli implantilla

puuttuvan hampaan korvaaminen

Lue lisää

Hypoplasioiden eli vaaleiden täplien hoito resiini-infiltraatiotekniikalla

hypoplasioiden eli vaaleiden laikkujen hoito

Lue lisää

Hampaiden valkaisu

hampaiden valkaisu


Moni miettii sitä, kuinka monen hampaan muotoa tai väriä tulevalla hoidolla pitäisi muuttaa? Vastaus on että jos purenta ei muuta vaadi, niin ainoastaan kaikkia niitä hampaita, jotka näkyvät hymyillessä. Toisilla hymyillessa hampaista näkyy vain osa, toisilla ylähuuli nousee hymyillessä korkeammalle paljastaen lähes kaikki hampaat. 


Pidemmälle kuluneissa purennoissa pitää hoitaa usein joko kaikki yläleuan tai sekä ylä- että alaleuan hampaat, jotta menetetty hammaskudos saadaan palautettua ja lopputuloksessa etuhampaat ovat mittasuhteiltaan hyvän näköiset. Purennoissa, joissa huomattavaa kulumista ei ole, ensisijaisena vaihtoehtona on aina oikominen. Korjaava hoito (esteettiset muovit, keraamiset kuoret) täydentää oikomisen viimeistelyn.


Alla olevissa esimerkeissä muutamia erityyppisiä hoitoja:

(Kuvia ei ole käsitelty muuten kuin rajaamalla yksittäisiä kuvia symmetrisemmiksi vertailukuvien kanssa)

Case 1.

26 -vuotias nainen. 1,5 vuotta oikomista Invisalign -kalvoilla (Comprehensive -hoito).  Hampaiden valkaisu. Keraamiset kuoret keskimmäisiin yläetuhampaisiin ja reunimmaisten yläetuhampaiden muotoilu lisäämällä kärkiin aavistus esteettistä kerrostusmuovia. 18 käyntiä. Ei muuta.

Invisalign oikomishoito ennen
Invisalign oikomishoito jälkeen. Keraamiset kuoret eli hammaslaminaatit keskimmäisissä etuhampaissa.
Invisalign oikomishoito ennen
Invisalign oikomishoito jälkeen. Keraamiset kuoret eli hammaslaminaatit keskimmäisissä etuhampaissa.

Case 2.

Asiakas (23 -vuotias nainen) oli nuoruudessa polkupyöräonnettomuudessa, jossa keskimmäiset yläetuhampaat lohkesivat. Niitä oli vuosien saatossa paikattu useampaan otteeseen. Päädyimme valkaisemaan hampaat ja uusimaan vanhat paikat uusiin muovipaikkoihin. Joskus ei muuta tarvita. Konsultaation jälkeen ajallisesti kuukausi ja kolme käyntiä.

Invisalign oikomishoito ennen. Esteettiset kerrostusmuovit keskimmäisissä etuhampaissa.
Invisalign oikomishoito jälkeen. Esteettiset kerrostusmuovit keskimmäisissä etuhampaissa.
Invisalign oikomishoito ennen. Esteettiset kerrostusmuovit keskimmäisissä etuhampaissa.
Ella invisalign valmis. Esteettiset kerrostusmuovit keskimmäisissä etuhampaissa.

Case 3.

Asiakkas on 25 -vuotias nainen, häntä oli lapsuudesta asti olleet näkyvät hypoplasiat eli vaaleat läiskät etuhampaissa, joiden takia häntä oli jo pienenä kiusattu koulussa. Läiskät hoidettiin 60min kestäneellä hypoplasiakäsittelyllä, etuhampaiden pintoihin pistettiin ohut kerros muovia käsittelyn jälkeen. Konsultaation jälkeen kaksi käyntiä, muutama viikko välissä jonka aikana hampaiden väri tasaantui käsittelyn jälkeen.

ICON resiini-infiltraatiohoito hypoplasioihin ennen.
ICON resiini-infiltraatiohoito hypoplasioihin jälkeen.
ICON resiini-infiltraatiohoito hypoplasioihin ennen.
ICON resiini-infiltraatiohoito hypoplasioihin jälkeen.

Case 4.

Joskus joudutaan menemään vähän pidemmän kaavan kautta hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Asiakas on 60 -vuotias mies jolle tehtiin purennallisita syistä aluksi 12kk kestänyt oikominen Invisalign -kalvoilla (Comprehensive -hoito). Tämän jälkeen kahdeksaan yläetuhampaaseen valmistettiin keraamiset kuoret. Hyvän teknikon tekemänä laminaatit eivät juurikaan eroa omista hampaista vaan näyttävät (ajan patinoimilta) luonnollisilta paikkaamattomilta hampailta. Lopputuloksen kestävyys pitkässä juoksussa varmistettiin alaetuhampaiden taakse kiinnitetyllä retentiolangalla sekä öisin pidettävällä purentakiskolla. Jälkeen  -kuvat ovat on otettu kaksi vuotta laminaattien kiinnittämisen jälkeen. Käyntejä vastaanotolla hoidon aikana 20.

Invisalign oikomishoito ennen.
Invisalign oikomishoito jälkeen. Kahdeksaan yläetuhampaaseen tehtiin keraamiset kuoret eli hammaslaminaatit.
Invisalign oikomishoito ennen.
Invisalign oikomishoito jälkeen. Kahdeksaan yläetuhampaaseen tehtiin keraamiset kuoret eli hammaslaminaatit.

Case 5.

Asiakas on 24 -vuotias nainen. Toinen etuhammas lohkesi nuoruudessa tapaturmaisesti ja vanha paikka kaipasi päivitystä. Esteettinen kerrostusmuovi. 2 käyntiä.

Invisalign oikomishoito ennen.
Invisalign oikomishoito jälkeen. Hoidon jälkeen toisen etuhampaan paikka uusittiin yhdistelmämuovitäytteellä kerrostustekniikalla.
Invisalign oikomishoito ennen.
Invisalign oikomishoito jälkeen. Hoidon jälkeen toisen etuhampaan paikka uusittiin yhdistelmämuovitäytteellä kerrostustekniikalla.

Case 6.

Oikomisen jälkeen toiselle reunimmaiselle yläetuhampaalle oli suunniteltu tehtäväksi ohut keraaminen kuori. 2 käyntiä.

Invisalign oikomishoito ennen.
Reunimmaisessa yläetuhampaassa Invisalign oikomisen jälkeen yksittäinen keraaminen kuori eli hammaslaminaatti.
Invisalign oikomishoito ennen.
Reunimmaisessa yläetuhampaassa Invisalign oikomisen jälkeen yksittäinen keraaminen kuori eli hammaslaminaatti.

Case 7.

26 -vuotias mies jota häiritsi yläetuhampaissa oleva väli eli diasteema. Asia korjattiin leventämällä hampaita esteettisillä kerrostusmuoveilla. Hampaita ei tarvinnut porata lainkaan. 2 käyntiä.

Esteettinen hammashoito ennen
Esteettinen hammashoito jälkeen. Etuhampaiden väli eli diasteema suljettiin yhdistelmämuovitäytteillä kerrostustekniikalla toteutettuna.
Esteettinen hammashoito ennen
Esteettinen hammashoito jälkeen. Etuhampaiden väli eli diasteema suljettiin yhdistelmämuovitäytteillä kerrostustekniikalla toteutettuna.

Case 8.

6kk oikomista Invisalign -kalvoilla. Lopuksi yksittäinen keraaminen kuori tapaturmaisesti juurihoidettuun etuhampaaseen.

Invisalign oikomishoito ennen
Invisalign oikomishoito jälkeen. Yksittäinen keraaminen kuori eli hammaslaminaatti tapaturmaisesti juurihoidettuun etuhampaaseen.
Invisalign oikomishoito ennen
Invisalign oikomishoito jälkeen. Yksittäinen keraaminen kuori eli hammaslaminaatti tapaturmaisesti juurihoidettuun etuhampaaseen.

Potilaan näkökulmasta hyvän esteettistä hammashoitoa tekevän hammaslääkärin valinta on haastavaa. Varsinaista esteettisen hammashoidon erikoishammaslääkärikoulutusta Suomessa ei ole. 


Eli kuinka valita hyvä esteettistä hammashoitoa tekevä hammaslääkäri:


1. Hinta on aina yksi isoimmista valintaan vaikuttavista tekijöistä. Se ei kuitenkaan kerro laadusta aivan kaikkea. Periaate on että hyvää ei saa halvalla, eli ei ehkä kannata valita halvinta vaihtoehtoa. Kompromisseja tehdään silloin joko käytettävien materiaalien laadussa tai tekijän kokemuksessa. Pitkässä juoksussa laadusta tinkiminen tulee usein kalliimmaksi kuin kerralla kunnolla tehty työ. 


2. Sosiaalinen media ja arvostelut. Aika harva hammaslääkäri / hammaslääkäriasema pistää sivuilleen negatiivisia arvosteluita. Hammaslääkäriasemia mainostavat julkisuuden henkilöt myöskään harvoin maksavat täyttä hintaa hoidoistaan. Eli näistä ei oikein saa luotettavaa kuvaa tekijän taidoista. 


3. Hyvä tapa arvioida tekijän ammattitaitoa, on ennen / jälkeen kuvat. Näitä kannattaa pyytää konsultaatiokäynnillä näytille tai etsiä hammaslääkärin / aseman nettisivuilta. Kokeneella tekijällä on näyttää useampi eri potilastapaus juuri samantapaisesta hoidosta jota sinulle ollaan suunnittelemassa. Mitä paremmat kuvat, yleensä sitä perusteellisempi hammaslääkäri.


5. Hammaslääkärin suorittamat erilaiset akkredioinnit kansainvälisiin esteettisen hammashoidon akatemioihin (tunnetuimpana AACD) ovat laadun tae hammaslääkärin erikoisosaamisesta ja taidoista esteettisen hammashoidon saralla. 


6. Paras hammaslääkärin valintaperuste on kuitenkin aina jonkun tuttavan omakohtaiset kokemukset ja suosittelut tekijästä. Ei vastaanotosta, vaan itse hammaslääkäristä.lähteet:

1. Stability and relapse of mandibular anterior alignment: University of Washington Studies

Seminars in orthodontics. Volume 5, Issue 3. September 1999, Pages 191-204

American Academy of Cosmetic Dentistry American Academy of Cosmetic Dentistry MemberBritish Academy of Cosmetic Dentistry American Academy of Cosmetic Dentistry Logo full memberInvisalign providerClearSmile Brace accredited providerInman Aligner Certified UserThe Daewsonn Academy logo


Olen pelkästään esteettiseen hammashoitoon keskittynyt hammaslääkäri, kansainvälinen kouluttaja sekä luennoitsija. Toimin Helsingissä kahdella eri vastaanotolla. 


Yhteistyössä:

Canon logoOral logoIvoclar VivadentDental Systems

©Petteri Viljakainen