Petteri Viljakainen Logo

Keraamiset kuoret eli hammaslaminaatit 


Kun halutaan esteettisesti paras mahdollinen lopputulos paljon paikatuissa, kuluneissa tai värivirheitä sisältävissä hampaissa, hoitovaihtoehtona ovat silloin keraamiset kuoret eli hammaslaminaatit. Laminaatteja käytetään myös silloin kuin halutaan lisää näyttävyyttä hymyyn. Parhaat laminaatit tehdään aina käsityönä. Oikomista käytetään usein ennen kuoria korjaamaan asentovirheitä esim. ahtautta hammaskaarilla ja minimoimaan hampaiden poraamisen tarve. Oikomisella myös varmistetaan että purenta toimii oikein ja purentavoimat jakautuvat hampaistossa oikein. Tällä saadaan aikaan mahdollsimman pitkäkestoinen lopputulos.


Keraamisia kuoria tehdään hampaisiin usein parittain (esimerkiksi molempiin keskimmäisiin yläetuhampaisiin), tärkeimmät hampaat esteettisestä näkökulmasta ovat 6 yläetuhammasta. Kuinka paljon kuoria tarvitaan, riippuu usein siitä kuionka paljon hampaista näkyy hymyillessä. 


Kaikissa alla olevissa potilastapauksissa keramiasta on vastannut hammasteknikkomestari (HTM) Aki Linden 

https://lindentpremium.wordpress.com/

Keraamiset kuoret neljässä yläetuhampaassa. Kulmahampaat korvattu implanttikruunuilla. Oikomista tehty ennen kuoria.

Yksittäinen keraaminen kuori reunimmaisessa yläetuhampaassa. Oikomista tehty ennen kuoria.

Keraamiset kuoret keskimmäisissä yläetuhampaissa. Oikomista tehty ennen kuoria.

Keraamiset kuoret reunimmaisissa yläetuhampaissa. Oikomista tehty ennen kuoria.


Keraamiset kuoret kuudessa yläetuhampaassa.

Ja sitten se, mikä kiinnostaa potilaita aina eniten. Pitääkö hampaat hioa pieniksi tikuiksi laminaatteja varten? 


No ei! 


Keramia materiaalina tarvitsee ympärilleen jonkun verran tilaa. Oikein tehtyinä hampaita joudutaan hiomaan äärimmäisen vähän. Laminaattien paksuus on normaalisti ulkopinnalla n. 0.5mm ja hampaan kärjessä  n. 1.0-1.5mm. Jos hampaan kokoa kasvatetaan kuorilla, ne pystytään joskus tekemään ns. no prep, eli koskematta poralla hampaisiin. On myös materiaaleja, joilla pystytään tekemään ohuempiakin kuoria kuin 0.5mm. Jos suunnittelet toimenpidettä omiin hampaisiisi, kannattaa ehkä kysyä hammaslääkäriltä kuinka paljon hän aikoo hioa hampaitasi. Jos hammaslääkäri puhuu paikkaamattomien hampaiden kohdalla etuhampaissa kruunuista kuorien sijaan, kannattaa ehkä kysyä toinen mielipide...


Alla tyypillinen hiontatarve laminaattia varten (Hoito läpäissyt AACD akredioinnin).

Alkutilanne

Hiottu hammas kuorta varten. Ikenen alla on tumma ienlanka kontrolloimassa kosteutta jäljennöstilanteessa.

Valmis kuori sementoituna.

Laminaatit kiinnitetään hampaisiin äärimmäisen pitävällä muovisementillä. Normaalisti hammaslaminattien elinikä on 10-20 vuotta. Mitä paremmin niiden saumat saa pidettyä puhtaana ja mitä vähemmän ruokavaliossa ja elintavoissa on värjääviä aineita esim tupakointi, sitä pidempään laminaatit kestävät.


Koska parhaat laminaatit tehdään aina käsityönä. Teknikko tarvitsee aikaa niiden tekemiseen. Tähän menee yleensä 1-2 viikkoa. Tämän ajan hampaiden suojana ovat väliaikaiset muovista valmistetut laminaatit. Ne ovat lähes yhtä hyvän näköiset kuin lopulliset kuoret.


Useilla vastaanotolla mainostetaan saman päivän aikana CAD/CAM -tekniikalla valmistettuja (CEREC / E4D) laminaatteja. Näiden ongelmana on usein huonompi istuvuus hiotun hampaan päälle -> laminaatin ja hampaan välinen saumat alkavat muutaman vuoden kuluttua värjäytymään. Ulkonäkö on usein myös luonnottoman yksisävyinen verratuna käsityönä kerros kerrokselta rakennettuihin laminaatteihin verrattuna. Tiedän tämän kokemuksesta, koska olen urani alkuvaiheessa tehnyt tällä tekniikalla useita satoja kuoria. Kokemuksen karttuessa olen kuitenkin huomannut kuitenkin selvän eron hyvän teknikon tekemiin kuoriin, eikä paluuta vanhaan enää ole.

American Academy of Cosmetic Dentistry American Academy of Cosmetic Dentistry MemberBritish Academy of Cosmetic Dentistry American Academy of Cosmetic Dentistry Logo full memberInvisalign providerClearSmile Brace accredited providerInman Aligner Certified UserThe Daewsonn Academy logo

Yhteistyössä:

Canon logoOral logoIvoclar VivadentDental Systems

©Petteri Viljakainen