Petteri Viljakainen Logo

hammaslaminaatit 

eli keraamiset kuoret


Kun halutaan paikattuihin, kooltaan pieniin, kuluneisiin tai värivirheitä sisältäviin hampaisiin esteettisesti paras mahdollinen lopputulos, puhutaan silloin käsityönä tehdyistä posliinisista hammaslaminaateista. 


Laminaatit tehdään aina yksilöllisesti potilaan toiveiden mukaan. Tavoitteenani on lähtökohtaisesti tehdä niistä mahdollisimman luonnollisen näköiset ilman että ne näyttävät tehdyiltä kuorilta. Aikaisemmin muodissa oli vitivalkoinen jenkkihymy, mutta nykyään trendinä on mahdollisimman luonnollisen näköiset vaaleat kuoret.

 

Väriin ja muotoon voi, ja pitääkin, potilaan saada itse vaikuttaa. Alla olevissa kuvissa on eri mallisia ja värisiä laminaatteja, joista yksikään ei ole täysin samanlainen toisen potilaan kanssa. Kaikki niistä on tehty sulautumaan luonnollisen näköisesti ympäröiviin hampaisiin.


Kaikissa alla olevissa potilastapauksissa käsityöstä keramialla on vastannut hammasteknikkomestari (HTM) Aki Linden 

https://lindentpremium.wordpress.com/

Esteettinen hammashoito ennen jälkeen. Keraamiset kuoret eli hammaslaminaatit reunimmaisissa yläetuhampaissa.

Keraamiset kuoret seitsemässä yläetuhampaassa. 


Esteettinen hammashoito ennen jälkeen. Keraamiset kuoret eli hammaslaminaatit kuudessa yläetuhampaassa.

Keraamiset kuoret kuudessa yläetuhampaassa.

Esteettinen hammashoito ennen jälkeen. Yksittäinen keraaminen kuori eli hammaslaminaatti etuhampaassa.

Keraamiset kuoret neljässä yläetuhampaassa. Kulmahampaat korvattu implanttikruunuilla. Oikomista tehty ennen kuoria.

Esteettinen hammashoito ennen jälkeen. Keraamiset kuoret eli hammaslaminaatit neljässä yläetuhampaassa. Kulmahampaat korvattu implanttikruunuilla.

Yksittäinen keraaminenkuori etuhampaassa

Esteettinen hammashoito ennen jälkeen. Yksittäinen keraaminen kuori eli hammaslaminaatti reunimmaisessa yläetuhampaassa.

Yksittäinen keraaminen kuori reunimmaisessa yläetuhampaassa. Oikomista tehty ennen kuoria.

Esteettinen hammashoito ennen jälkeen. Keraamiset kuoret eli hammaslaminaatit keskimmäisissä yläetuhampaissa.

Keraamiset kuoret keskimmäisissä yläetuhampaissa. Oikomista tehty ennen kuoria.

Laminaateilla saadaan tuotua hymyyn lisää näyttävyyttä ja vaaleutta. Jos hampaita tuodaan enemmän esille, voidaan laminaatit valmistaa usein lähes omia hampaita hiomatta. Oikomista Invisalign -kalvoilla käytetään usein korjaamaan pieniä asentovirheitä, esimerkiksi ahtautta hammas-kaarilla, ennen hoitoa jotta hampaita jouduttaisiin hiomaan mahdollisimman vähän.Se, mikä kiinnostaa potilaita aina eniten on: Pitääkö hampaat hioa pieniksi tikuiksi laminaatteja varten? 


No ei! 


Keramia materiaalina tarvitsee ympärilleen jonkun verran tilaa. Oikein tehtyinä hampaita joudutaan hiomaan äärimmäisen vähän. Laminaattien paksuus on normaalisti ulkopinnalla n. 0.5-0.7mm ja hampaan kärjessä  n. 1.0-1.5mm. Jos hampaan kokoa kasvatetaan kuorilla, ne pystytään joskus tekemään ns. no prep, eli koskematta poralla hampaisiin. 


Alla tyypillinen hiontatarve laminaattia varten (Hoito läpäissyt AACD akredioinnin). Mitä enemmän hampaita pullistetaan ja hymyyn tuodaan näyttävyyttä, sitä vähemmän omia hampaita tarvitsee hioa.

Laminaattihoidon alkutilanne

Alkutilanne

Hampaan hiontata laminaattia varten. näkymä polarisaatiofiltterillä kuvattuna.

Hiottu hammas kuorta varten. Ikenen alla on tumma ienlanka kontrolloimassa kosteutta jäljennöstilanteessa.

Valmis kuori eli hammaslaminaatti sementoituna.

Valmis kuori sementoituna.

Laminaatit kiinnitetään hampaisiin äärimmäisen pitävällä muovisementillä. Normaalisti hammaslaminattien elinikä on 10-20 vuotta. Mitä paremmin niiden saumat saa pidettyä puhtaana ja mitä vähemmän ruokavaliossa ja elintavoissa on värjääviä aineita, sitä pidempään laminaatit kestävät. Toinen iso asia kesävyyden kannalta on se, toimiiko purenta oikein? Jos hampaissa on jo valmiiksi kulumaa öisestä narsuttelusta johtuen, laminaattihoitoon kannattaa yhdistää öisin pidettävä purentakisko tai ennen hoitoa pieni oikominen Invisalign -kalvoilla. Itse laminaateilla purennan toimintaa saadaan paranettua, mutta jos omat hampaat eivät ole kestäneet kulumatta purennassa, pelkästään tämän varaan ei lopputuoksen pysyyyttä kannata jättää. 


Koska parhaat laminaatit tehdään aina käsityönä. Teknikko tarvitsee aikaa niiden tekemiseen. Tähän menee yleensä 1-2 viikkoa. Tämän ajan hampaiden suojana ovat väliaikaiset muovista valmistetut laminaatit. Ne ovat lähes yhtä hyvän näköiset kuin lopulliset kuoret.

Alla yksityskohtaisesti kuvattuna eräs tekemäni hoito jossa yksittäiseen hampaaseen tehtiin oikomisen jälkeen yksittäinen keraaminen kuori. Potilastapaus julkaistiin Yhdysvaltalaisessa American of Cosmetic Dentistryn (AACD) lehtessä Journal of Cosmetic Dentistry:ssä. Lehti on maailmanlaajuisesti yksi esteettisen hammashoidon arvostetuimmista julkaisuista.

Journal of Cosmetic Dentisry article. dr. Petteri Viljakainen. Keraaminen kuori. Ceramic veneer. Invisalign.
Journal of Cosmetic Dentisry article. dr. Petteri Viljakainen. Keraaminen kuori. Ceramic veneer. Invisalign.
Journal of Cosmetic Dentisry article. dr. Petteri Viljakainen. Keraaminen kuori. Ceramic veneer. Invisalign.
Journal of Cosmetic Dentisry article. dr. Petteri Viljakainen. Keraaminen kuori. Ceramic veneer. Invisalign.
Journal of Cosmetic Dentisry article. dr. Petteri Viljakainen. Keraaminen kuori. Ceramic veneer. Invisalign.
Journal of Cosmetic Dentisry article. dr. Petteri Viljakainen. Keraaminen kuori. Ceramic veneer. Invisalign.
Journal of Cosmetic Dentisry article. dr. Petteri Viljakainen. Keraaminen kuori. Ceramic veneer. Invisalign.

Hoidon kulku


1. Käynti. Maksuton 30 min konsultaatio. Ajan voit varata tästä.

2. Jäljennökset hampaista sekä valokuvat vahattuja hammasmalleja varten. Tulevien laminaattien muodon läpi käymistä kuvien avulla. Normaalisti näytän 1-5 eri vaihtoehtoa, joiden perusteella teknikko lähtee suunnittelemaan tulevia kuoria vahauksien avulla. Käynnillä on myös mahdollista hahmottaa lopullisten kuorien muotoa IvoSmile -3D mallinnusohjelman avulla.

3. Mock up, eli teknikon tekemien mallien perusteella laminaattien muodon näyttäminen asiakkaalle. Vahausmalleista on tehty valmiiksi muotti johon pistetään väliaikaista paikkamateriaalia, muotti asetetaan hampaiden päälle ja materiaalin annetaan kovettua muutama minuutti. Tämä mahdollistaa tulevan hymyn alustavan hahmottamisen ilman että hampaisiin kosketaan poralla lainkaan. Kun mock up ja suuntaviivat uuden hymyn suhteen on hyväksytty, samalla käynnillä normaalisti hampaita (mahdollisimman vähän) hiotaan kuoria varten sekä hiotuista hampaista otetaan jäljennös jäljennösaineella. Väliaikaiset kuoret tehdään ja käydään läpi niiden puhdistaminen.

4. Käynti teknikon luona laboratoriossa. Lopullisten kuorien värin ja muodon määrittäminen. 

5. 2-3 viikkoa hampaiden jäljentämisestä lopullisten laminaattien sementointi paikoilleen.

6. Kontrollikäynti n. 1-2 viikkoa edellisestä käynnistä.

Miten laminaatit eroavat toisistaan?


Laminaatteja on erilaisia. Asiakkaan kannalta on muutama kysymys, jotka kannattaa kysyä hammaslääkäriltä ennen hoitoon lähtemistä: 


1. Miten tulevat laminaattini valmistetaan? Useilla vastaanotolla mainostetaan saman päivän aikana CAD/CAM -tekniikalla valmistettuja laminaatteja. Näiden ongelmana on usein huonompi istuvuus hiotun hampaan päälle hyvän teknikon kuoriin verrattuna. Laminaatin ja hampaan välinen sauma on pitkässä juoksussa se heikko kohta, mitä isompi väli on, sitä helpommin laminaatit alkavat muutaman vuoden kuluttua saumoista värjäytymään. Ulkonäkö on usein myös yksisävyisempi verrattuna käsityönä kerros kerrokselta rakennettuihin laminaatteihin, joissa kerrostustekniikalla saadaan niihin luonnollisempi lopputulos ja läpikuulto. Tiedän tämän kokemuksesta, koska olen urani alkuvaiheessa tehnyt tällä tekniikalla useita satoja kuoria. Kokemuksen karttuessa olen kuitenkin huomannut kuitenkin selvän eron hyvän teknikon käsityönä tekemiin kuoriin, eikä paluuta vanhaan enää ole.


Jos kuoret valmistetaan saman päivän aikana on aika sattuman kauppaa, miltä ne näyttävät. Kuoret tulevat tulevaisuudessa joka aamu peilistä vastaan ja vaikka hammaslääkäri / teknikko olisi kuinka hyvä niin rajatonta luottoa ei kannata tässä tapauksessa antaa. jokainen asiakas haluaa loppupeleissä vaikuttaa siihen miltä tulevat kuoret näyttävät. Väliaikaisten kuorten yksi tarkoitus on havainnollistaa tämä ja mahdollistaa mahdollisimman haluttu lopputulos sekä värin että muotojen suhteen.  Tavoitteenani on että asiakas tapaa joka kerta henkilökohtaisesti teknikon siinä vaiheessa kun hampaissa on väliaikaiset kuoret. Tässä vaiheessa tulevien hampaiden muotoon ja väriin voi asiakas vielä vaikuttaa. 


2. Missä tulevat laminaattini valmistetaan? Nykyään on tavallista että hammaslaboratorio sijaitsee ulkomailla, josta materiaalit sekä työn saa halvemmalla. Valitettavasti usein materiaalien laatu on tässä tapauksessa heikompi. Ulkomaalaisissa isommissa laboratorioissa harvoin on yhtä tiettyä teknikkoa, jonka kanssa yhteistyötä voi tehdä. Parhaat hammaslaminaatit ovat aina käsityötä ja niiden tekijoissä on eroja.


Tekemäni laminaatit valmistetaan alusta loppuun Suomessa Hammasteknikkomestari Aki Lindénin toimesta. Laminaattihoidot ovat aina tiimityötä hammaslääkärin ja teknikon välillä.


3. Saanko nähdä kuvia vastaavanlaisista tekemistäsi laminaattihoidoista? Jos kuvia ei löydy niin matka jatkuu. Tämä on aika itsestäänselvää. Samoin kannattaa kiinnittää huomiota kuvissa laminaattien ulkonäköön. Jokaisella hammasteknikolla on oma käsialansa kuorten suhteen. Aina mieltymykset eivät kohtaa, kyse ei välttämättä ole laadussa. Usein ennen / jälkeen -kuvien laatu korreloi myös aika luotettavasti lopputuloksen kanssa. 


4. Kuinka paljon hampaitani hiotaan kuoria varten? Kruunu on eri asia kuin laminaatti. Jos puhutaan paikkaamattomien hampaiden kohdalla kruunuista kannattanee noudattaa kohdan 3 ohjeistusta eli jatkaa matkaa. Jos hampaita hiotaan liikaa, ne joudutaan 5-10 vuoden kuluttua juurihoitamaan koska niitä kruunuja tehdessä hiottiin liikaa. Oireet tulevat esiin petollisesti vasta muutaman vuoden päästä. Tästä seuraa usein juurihoitojen ja kruunjen uusimisen vuosien kierre joka päättyy lopulta pahimmassa tapauksessa hampaiden poistoihin ja korvaamiseen implanteilla... Tämä on kierre johon ei kannata lähteä. 


Kruunuja tehdään juurihoidettuihin ja reippaasti paikattuihin hampaisiin, niiden tekeminen ei missään nimessä ole väärin. Paikkaamattomien etuhampaiden kohdalla puhutaan vain laminaateista.


Eli kotiläksyt kannattaa tehdä kunnolla ennen hoidon aloittamista.

KOKEMUKSIA hammaslaminaateista


"Todella ammattitaitoista palvelua kilpailukykyiseen hintaan. Laatu Suomen parasta"

- Niilo Salokannel 

(6 laminaattia yläetuhampaisiin sekä yksittäinen kuori niiden jatkeeksi välihampaaseen)


"Minulle tehty invisaling oikamishoito ja sen jälkeen laitettu 6 laminaatia etuhampaisin. Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen. 

Lääkäri on ammattilainen ja mukava ihminen."

- Viktoria Tamme 

(6 laminaattia yläetuhampaisiin oikomisen jälkeen)


"I had my Invisalign alignment (among other stuff) treatment done with Petteri. I could not be more satisfied with the results. Everything went very well. Petteri is by far the best dentist I have had. Thank you for the excellent work!

- Antti Lehtomäki 

(Yksittäinen laminaatti toiseen yläetuhampaaseen oikomisen jälkeen)Lisää Google -arvosteluja:

 Hammaslääkäri Petteri Viljakainen

Hoito alkaa ilmaisella 30 min konsultaatioajalla. Ajan voit varata tästä. Tervetuloa!


American Academy of Cosmetic Dentistry American Academy of Cosmetic Dentistry MemberBritish Academy of Cosmetic Dentistry American Academy of Cosmetic Dentistry Logo full memberInvisalign providerClearSmile Brace accredited providerInman Aligner Certified UserThe Daewsonn Academy logo


Olen pelkästään esteettiseen hammashoitoon keskittynyt hammaslääkäri, kansainvälinen kouluttaja sekä luennoitsija. Toimin Helsingissä kahdella eri vastaanotolla. 


Yhteistyössä:

Canon logoOral logoIvoclar VivadentDental Systems

©Petteri Viljakainen